14 september 2015

Weekend bomvol Spets plezier

Vrijdagmiddag 31 augustus jl. gaan we naar Drenthe, lang uitgekeken naar dit weekend bomvol Spetsen en leuke activiteiten! Als we arriveren bij ons huisje in Hoogersmilde, zetten we onze spullen binnen en gaan meteen het bos in. Wat een geluk dat we een huisje kregen aan de rand van het park naast de ingang van het bos. Je kunt hier eindeloos door de bossen struinen. Dicht bos, vennetjes, open stukken met runderen en heide. Leuk hier weer eens te zijn, blijft voor ons toch wel een beetje bijzonder, zo veel bos, rust en ruimte! 

Zaterdagochtend na een boswandeling rijden we naar Jeanine, naar haar prachtige boerderij 'Hoeve Morgenster' (klik) in Doldersum. Na (goed)keuring van het ontvangstcomité (wafwafwaf) kletsen we wat af en wachten we tot we compleet zijn voor het eerste uitje. We gaan schapendrijven in Hoornsterzwaag bij de JJranch (klik). Eerst lunchen we gezamenlijk, vervolgens gaan we één voor één aan de slag onder professionele leiding van Anneke. Jeanine bijt het spits af met Fjurdy en laat zien hoe ver zij samen al gekomen zijn. De deelnemende Spetsen laten allemaal interesse zien in de schapen, dat was geweldig leuk om naar te kijken. Zelfs de jongste van het stel, Runa, wist met haar vier maandjes leeftijd wel van wanten. Ze pakken het soms op verschillende manieren aan maar dat de schapen hen niet vreemd zijn vind ik gaaf. Het ras is dus nog steeds in staat te doen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn (officieel dan wel voor het drijven van koeien). Iedereen krijgt een certificaat en een praatje over de resultaten. Utah is een enthousiaste 'klusjeshond'. "bezig houden, anders wordt het al snel te saai" en het is helemaal waar. Ik wilde heel graag eens met andere schapen gaan drijven, tot nu toe heeft ze alleen met dezelfde schapen gewerkt, she did it!

Aan het einde van de middag rijden we naar de spartelvijver om de honden in deze mooie oase even lekker af te laten koelen en te ontspannen van alle indrukken.'s-Avonds maken we gebruik van een goed verzorgde BBQ, richt Bertha een fotostudio in en maken een aantal dames onder leiding van Femke een mooie hondenlijn.

In de volledige duisternis maar onder toeziend oog van de volle maan zoeken we ons huisje weer op.
Wat is dat donker, dat zijn we echt niet gewend, we like it!

Zondagmorgen, ik ga vroeg even naar buiten met Utah. Vervolgens duikt ze meteen haar kussen weer op, dat maken we niet vaak mee! :-) Halverwege de ochtend sluiten we ons weer aan bij 'Hoeve Morgenster' waar alles weer gezellig verder gaat. Vandaag staat er decetiewerk op het programma.

We verzamelen ons in de paardenbak en Wendi van Voorst (klik) geeft ons uitgebreide theorieles over detectiewerk. Erg interessant! Daarna gaan we één voor één een paar keer aan de slag. Voor de baasjes een vrij luie workshop, Wendi beloont de honden zelf omdat, zeker in het begin, de juiste timing van groot belang is. Dit is echt leuk om te doen en gaaf om te zien hoe de neus werkt en de honden reageren. Alles uit vrije wil van de hond, er moet niets. Allemaal doen ze het goed en ook hier zie je verschillende manieren van werken. Utah vindt het heel leuk. Zou er best meer mee willen doen. #tijdtekort

Aan het einde van de middag verzamelt iedereen zijn of haar spullen en komt er een einde aan dit geweldig leuke weekend, we hebben genoten!  Jeanine en Anouk bedankt voor de organisatie en alle aanwezigen voor de gezelligheid!

Schapendrijven


  Detectie
(aanklikken voor groter formaat)

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive