29 maart 2015

Schaapje 'Heelen'

Utah heeft de smaak te pakken met het schapendrijven. Hoewel ze vaak nog steeds een beetje doordraaft met haar felle koppie, gaat het over het algemeen wel een stuk beter en met meer rust.

Zaterdag heeft ze laten zien hoe onverstoorbaar ze (meestal) is. Haar doel is soms lastig te beïnvloeden, ze weet veel te goed wat ze wil :-) De schapen waren terug gelopen richting de pennen en toen ik Utah enthousiast vóóóóóóruit stuurde om ze weer op te halen was ze dat zeker van plan maar wel op haar eigen manier. In hoge snelheid zoeft ze op de schapen af, ze zou een mooie ruime bocht om de schapen moeten maken maar in plaats daarvan loopt ze er gewoon dwars doorheen. Het gevolg is dat de schapen alle kanten op 'vliegen' en ze dan nog even lekker wat te keffen heeft om de boel weer bij elkaar en bij mij te brengen. Waar menig hond wel uitkijkt om tussen de schapen door te lopen of dit heel spannend vindt loopt Utah er doorheen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Gewenst is het natuurlijk niet, het geeft ook de schapen stress. Maar een hoop lol geeft het Utah wel. Het bracht me op een idee voor de volgende training. We gaan op afstand oefenen om een wijde bocht te maken. We beginnen samen zodat ik haar uit de schapen kan houden.

Als afsluiting hebben we nog een rondje met Kneusje, het paplam rammetje van vorig jaar, gelopen.
Kneusje is een heel rustig schaapje en niet zo makkelijk om te trainen omdat hij niet onder de indruk is van honden. Dit komt omdat hij er mee opgegroeid is. Voor Utah is het moeilijk om achter de schapen te blijven lopen samen met mij. Ze wil ze altijd meteen weer terug brengen naar mij. Kneusje loopt heel rustig vooruit dus zo konden we er mooi samen achter lopen. Later draaiden we de rollen om. Ik loop voor Kneusje richting de pen en Utah loopt achter. Ongeduldige Utah wilde graag dat Kneusje meer doorliep en begon (heel) zachtjes te heelen (= zachtjes bijten in de hakken).  Ook al was het helemaal niet nodig, het blijft toch mooi om te zien hoe dat in de natuur geregeld wordt. Dat maakt het werken met honden en schapen nou precies zo leuk om te doen!

In de avond moe en voldaan op de bank...

(aanklikken voor groter formaat)

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive